senegalSV

senegal


Om du har varit i Senegal tidigare vet du varför det är värt att åka tillbaka. Landet har en sprudlande, unik kultur. Här uppkom den religiösa rörelsen mouridismen, mbalax-musiken och gästfrihetsbegreppet teranga. Färgstark urban exhibitionism och traditionell afrikansk konformism lever sida vid sida. Skönhet och elegans är högt uppskattade. Detsamma gäller för vältalighet och förhandlingsförmåga – lyssna bara på gatuhandlarna!

Senegaleserna tog i tiden djupa intryck av de franska kolonialherrarna, och tack vare utbildningstraditionen lever mycket av det franska kvar. Det är baguette till frukost som gäller och ens bildningsnivå mäts enligt hur bra man uttrycker sig på franska. Samtidigt är man stolt över det typiskt senegalesiska kulturarvet: i hela världen är det bara här man äter nationalrätten ceebu jen, dricker café Touba eller ditax-juice. Senegalesisk brottning, lamb, är inte enbart en sportgren, utan lika mycket ritualer och magi. Dansen sabar har blivit något av en framgångsrik exportprodukt. Senegal har ett blomstrande kultur- och konstliv som de flesta afrikanska länder bara kan drömma om. Landet utmärker sig bland annat i fråga om musik och dans, visuell konst och film. Senegal står värd för flera kulturfestivaler, t.ex. Festival du fleuve i Podor i December och biennalen för nutidskonst i Dakar i maj.

Det går att ta sig till Senegal relativt billigt i jämförelse med övriga Västafrika. En flygbiljett kostar från 600 euro från Helsingfors, 6 000 kr från Stockholm.