senegalFI

senegal

Jos Senegal on sinulle jo entuudestaan tuttu, tiedät taatusti miksi se vetää puoleensa yhä uudestaan. Ainutlaatuinen senegalilainen kulttuuri säväyttää. Täällä syntyi uskonnollinen muridismi, mbalax-musiikki ja kuuluisa vieraanvaraisuuden Teranga-perinne. Värikäs urbaani exhibitionismi ja afrikkalainen yhteisöllisyys elävät rinta rinnan. Eleganssia ja estetiikkaa pidetään suuressa arvossa, aivan kuten kaunopuheisuutta ja neuvottelutaitoja – tämän ihan jokainen katukauppias voi helposti todistaa!

Ranskalainen siirtomaa-ajan perintö on jättänyt jälkensä Senegaliin, ja se näkyy edelleen: saat mitä todennäköisimmin aamiaiseksi patonkia, ja oppineisuutesi taso mitataan sillä kuinka taitavasti osaat puhua ranskaa. Samalla senegalilaiset ovat äärimmäisen ylpeitä omasta kulttuuriperinnöstään: et löydä mistään muualta kuin Senegalista sellaisia ruokia kuin esimerkiksi ceebu jen, tai Touba-kahvia, tai vaikkapa ditax-mehua. Senegalin oma painiurheilu Lamb sisältää yhtä paljon rituaaleja ja taikaa kuin urheilua. Toisaalta esim. Sabar-tanssi on suosittu senegalilainen vientituote, joka on levinnyt laajalti maan rajojen ulkopuolelle senegalilaisten rumpuopettajien kanssa.

Monet Afrikan maat voivat vain kadehtia Senegalin taidemaailman virkeyttä. Kuvataiteet, elokuva, musiikki ja tanssitaide ovat vahvasti esillä, ja maa isännöi lukuisia kulttuurifestivaaleja, mm. Festival du Sahel marraskuussa ja nykytaiteen biennaali Dakarissa toukokuussa. Kun vertaa Senegalia matkakohteena muihin Länsi-Afrikan maihin, matkakustannukset ovat kohtuulliset. Lentolippu Suomesta Dakariin n. 600 euroa alkaen.