residens

 

konstnärs- residens

 

Residensverksamheten vid Waaw är till för dig som vill ha en bas i Senegal för arbete av skapande karaktär. Minimivistelsen är en månad, men vi ser gärna att du stannar 2-3 månader.

 

Residenset är öppet för konstnärer 9.8-8.9 (tyvärr inga lediga platser), 1-30.11.2017 och 15.2-15.5.2018. Se ansökningstider här intill. I december-februari är Waaw öppet även för andra än konstnärer. Mer information här.

Waaw är främst inriktat på bildkonst, hantverk och design, men yrkesverksamma inom alla konstformer (inklusive kuratorer) samt forskare och journalister är välkomna. Projekt med anknytning till den senegalesiska miljön och kulturen uppskattas särskilt. Vi kan inte erbjuda några stipendier, men om du har fått plats på residenset och betalt registreringsavgiften skriver vi gärna ett  rekommendationsbrev så du kan söka finansiering på egen hand.

Vi erbjuder enkel inkvartering till självkostnadspris och vid behov ett separat arbetsutrymme. I mån av möjlighet hjälper vi till med att hitta kontakter på ditt yrkesområde i Senegal eller ordnar tolkning och liknande. Du behöver alltså inte kunna franska. (Undervisning i franska och wolof kan vi anordna.) Det finns wifi på Waaw, men uppkopplingen är långsam. Om du är beroende av ständig tillgång till internet är Waaw, eller Afrika för den delen, kanske inte det bästa alternativet för dig.

Det finns tre rum (10-38 m2) som är avsedda för arbete. Ytterligare arbetsutrymme kan hyras utanför Waaw. Det finns inga datorer till gästernas förfogande, utan vi rekommenderar att du tar med en egen bärbar dator. Utställningar, framträdanden eller workshopar vid slutet av residensvistelsen (t.ex. på Galerie Ethiopiques) uppskattas, men är inget krav. Konstnären står i så fall för eventuella kostnader för hyra och utrustning. Ibland håller vi öppet hus på Waaw, och då ges möjlighet att presentera sitt arbete för publik.

 

I sovrummen (12-16 m2) finns sängar, skrivbord och förvaringsmöjligheter. Fläktar finns tillgängliga. Lakan och handdukar ingår i rumspriset. Fönster och sängar är utrustade med myggnät. Badrum (med varmt vatten) delar du med andra gäster. Du kan också använda de två gemensamma köken, med kylskåp, gasspis och husgeråd. Runt hörnet finns flera trevliga restauranger med priser från 1 500 fcfa/2,30 €.

Residenspriser:

 

1 månad

enkelrum 260 000 fcfa / 400 €

dubbelrum, per person 160 000 / 250 €

1,5 månader

enkelrum 400 000 fcfa / 600 €

dubbelrum, per person 240 000 / 370 €

2 månader

enkelrum 450 000 fcfa / 700 €

dubbelrum, per person 285 000 / 440 €

3 månader

enkelrum 600 000 fcfa / 900 €

dubbelrum, per person 365 000 fcfa / 560 €

Familjemedlemmar kan inkvarteras i dubbelrum för 13 000 fcfa/

20 €/natt. Obs! bara enligt överenskommelse på förhand. Långtidsrabatt ges.

En registreringsavgift på 150 euro, som ett förskott på den totala avgiften, ska du betala till Waaw när du har blivit antagen till programmet. Registreringsavgiften kan inte betalas tillbaka. Resten av avgiften betalar du senast tre månader före residensperioden. En pant på 100 € som täcker eventuella skador på utrustning osv. ska betalas vid ankomsten.

Vi ordnar också med transfer från och till Dakar, inklusive hämtning på flygplatsen och övernattning i Dakar (pris för hela paketet 50-200 €). Utflykter i och kring Saint-Louis kan arrangeras: det går att göra dagsturer till fågelparadiset Djoudj eller Lompoul-öknen och det finns fina möjligheter till djuphavsfiske. Du kan också hyra cykel i stan.

Thematic call:

Presenting local cultural heritage

2017/18

 

 

Hur ansöker man?

 

Skicka oss per e-post en fritt formulerad ansökan på engelska, gärna med en länk till dokumentation på internet av tidigare arbete. Vill du bifoga material räcker EN relevant bild. Undvik att skicka tunga bilagor. En eventuell projektplan ska vara kort. Svara också på följande frågor.

 

Eventuella önskemål när det gäller arbetsutrymmen, utrustning, assistens och tidpunkt för vistelsen är bra att meddela så tidigt som möjligt.

När ansöker man?

Vanliga residens för konstnärer och forskare: nästa ansökningsfrist, för 15 februari-15 maj 2018, är den 20 augusti.

 

Ibland kan vi ha lediga platser med kort varsel på grund av återbud.

 

Öppna residens, även för andra än yrkesverksamma konstnärer: se separat information här.

 

Temaresidens: Presenting local cultural heritage 2017/18,

deadline den 19 augusti.

 

Atmosfären är inspirerande: staden är stämningsfull men är allt annat än prydligt välordnad. 

 

Saint-Louis är en snäll version av det urbana Västafrika, med en intressant historisk dimension. På vår sida på Facebook hittar du foton.

  

Vad är det som är speciellt med Waaw?

Saint-Louis erbjuder

möjligheter till samarbete med lokala konstnärer och hantverkare. Musik och dans, traditionellt hantverk, t.ex. snickeri, metallarbete, smyckessmide och sömnad, är väl företrädda.

 

Observera att de konstnärer som finns i staden inte företräder avantgardet inom nutidskonst.

Var också beredd på att 

arbetsmetoder, verktyg och material inte motsvarar vad du är van vid. Improvisera - du är i Afrika! Mycket som vi tar för givet finns kanske inte alls, eller kostar förvånansvärt mycket, t.ex. trä. Plast och annat avfall är ett miljöproblem, men erbjuder också möjligheter till skapande.

Residenskonstnärer på Waaw har tillgång till ett staffli, en symaskin och enkla snickarverktyg. I vårt lilla bibliotek finns 350 böcker om Senegal och Afrika, främst på engelska och franska men vi har en del böcker på svenska också.

Läs mer om Saint-Louis och de möjligheter staden erbjuder här! 

Jag är inte konstnär - kan jag bo på Waaw?

Från och med december 2017 erbjuder vi residensvistelser för alla intresserade. Närmare uppgifter här.

 

För kortare vistelser föreslår vi t.ex. Hotel Siki, www.sikihotel.com

Au fil du fleuve www.fildufleuve.com och Maison Jamm http://www.jamm-saintlouis.com/index.php/fr/

 

Vi kan också rekommendera långtidsinkvartering på annat håll i stan - ta kontakt.

Kan man komma och hälsa på på Waaw?

Ja, om du är intresserad av vår residensverksamhet. Boka gärna tid på förhand. För sightseeing och andra turisttjänster i Saint-Louis med omgivningar rekommenderar vi guiden Djiby Mbaye (talar franska och engelska) 

http://djiby-tourisme.com/fr/#!louis_1