ranska012016

 

 

 

ranskan kieli

intensiivikurssi (50 h, 3 tasolla)

 

Saint-Louis, Senegal

3.-15. tammikuuta 2016

3.-15.1.2016 on jälleen mahdollista opiskella ranskaa Saint-Louis'n vanhassa kaupungissa Länsi-Afrikan Senegalissa. Intensiivikurssilla annetaan opetusta kolmella tai neljällä tasolla. Järjestäjänä suomalais-senegalilainen Waaw-taiteilijaresidenssi (äännetään 'wau').

Mitä opit kurssilla?

Opit ilmaisemaan itseäsi ranskaksi arkisissa tilanteissa. Tutustut samalla senegalilaiseen ja länsiafrikkalaiseen kulttuuriin, johon Ranskan siirtomaa-aika on jättänyt jälkensä. Tutustut ranskan keskeiseen kielioppiin, minkä pohjalta voit kehittää oppimista jatkossa. Pääpaino on käytännön keskusteluharjoituksissa ja opiskelua sovelletaan mahdollisimman paljon senegalilaiseen arkeen, jossa kaupassa käyminenkin on pieni seikkailu.

Jokaiseen tasoryhmään otetaan korkeintaan 8 osallistujaa. Opettajina toimivat Moutarou Diallo, Master in International Education, Khalifa Diop, Inspecteur de l'academie de Saint-Louis ja/tai muita suomalaisia ja senegalilaisia opettajia, joilla on vankka kokemus ranskan opettamisesta vieraana kielenä. Opettajat ja Waaw’n muut työntekijät vastaavat iltapäivä- ja vapaa-ajan ohjelman suunnittelusta.

Oppitunnit pidetään Waaw-keskuksessa ja naapurissa olevassa talossa. Iltapäiväohjelma järjestetään Waaw'ssa tai tilanteen mukaan kaupungilla. Waaw'n tilat ja wifi-yhteys ovat kurssilaisten käytettävissä asuinpaikasta riippumatta.

Ohjelma

Sunnuntaina 3.1. saavut Saint-Louis'hin, tutustut majapaikkaan ja lähiympäristöön ja osallistut tasokokeeseen. Varsinainen kurssi alkaa maanantai-aamuna 4.1. ja päättyy torstai-iltana 14.1. Lähtöpäivä on perjantai 15.1. Oppitunnit pidetään klo 9.00-12.30 joka päivä paitsi sunnuntaina 10.1. Kurssilla annetaan myös jonkun verran itsenäisesti tehtäviä harjoituksia. Kurssimateriaali sisältyy kurssimaksuun ja se jaetaan opiskelijoille kurssin aikana. Iltapäivisin järjestetään vapaaehtoinen keskustelutunti tai opintokäynti, jonka aikana voit soveltaa oppimaasi sanastoa.

 

Iltaisin on mahdollisuus katsoa ranskankielisiä (etenkin senegalilaisia) elokuvia. Sunnuntaina 10.1. voit osallistua linturetkelle kuuluisaan Djoudj-kansallispuistoon, ja yhtenä iltapäivänä järjestetään retki Senegal-joelle. Retket sisältyvät kurssin hintaan.

Tämän lisäksi voit lisämaksua (10-35 €) vastaan osallistua kursseille, joilla voit tutustua Senegalin perinteiseen kulttuuriin: sabar-rumpu (yht. 6 h), sabar-tanssi (4 h), kankaanvärjäys (4 h) tai lasimaalaus (4 h). Opetuskielenä on ranska.

Kuka voi osallistua kurssille?

Kurssi on tarkoitettu kaikille 21 vuotta täyttäneille, ammatti- tai opiskelutaustasta riippumatta. Opettajat käyttävät interaktiivista opetusmetodia, jonka pääpaino on kommunikoinnissa ja käytännön harjoituksissa. Opetuskieli on ranska, mutta apukielenä käytetään tarpeen mukaan englantia. Kurssijärjestäjät puhuvat suomea.

Alkeistasolla ei edellytetä aikaisempia opintoja. Jos olet kauan sitten opiskellut ranskaa, mutta sinusta tuntuu siltä, että olet unohtanut kaiken, alkeiskurssi toimii kertauskurssina.

Keskitaso on suunniteltu ranskaa 1-2 vuotta opiskelleille. Ylin taso on tarkoitettu lukion lyhyen ranskan tai vastaavat tiedot omaaville. Kurssin alussa, sunnuntai-iltana 3.1. järjestetään kirjallinen tasokoe.

Asuminen

Waaw tarjoaa kolme majoitusvaihtoehtoa, jotka sijaitsevat kaikki muutaman askeleen päästä kurssipaikasta. Kaikissa on lämmin vesi, huoneissa on liinavaatteet, pyyhkeet ja hyttysverkot.

 

1. Siki-hotelli (200 m Waaw-talosta) on siisti ja tyylikäs design-hotelli, joka on saanut nimensä Saint-Louis'ssa viime vuosisadan alussa syntyneestä "Battling Siki" -nyrkkeilijästä. Hotelli on sisustettu afrikkalaisilla vivahteilla. Huoneissa kirjoituspöydät ja oma kylpyhuone. Hotellin alakerrassa on mukava ravintola, jossa on myös ilmainen wifi-yhteys. Aamupala sisältyy hintaan. www.hotelsenegal.net 

2. Ô Sésame (500 m Waaw-talosta) on yksityistalo, jonka ylimmässä kerroksessa on kaksi vierashuonetta. Molemman huoneen yhteydessä on oma kylpyhuone. Asukkaiden käytössä on varustettu keittiö ja parveke, josta näköala Senegal-joelle. Ei wifi-yhteyttä. Katso valokuvia tästä.

3. Waaw tarjoaa vaatimattomamman majoituksen perustasoisissa huoneissa (7 kpl), joissa on kirjoituspöydät. Kylpyhuoneet ja kaksi varustettua keittiötä jaetaan muiden asukkaiden kanssa. Waawssa sijaitsevat opetustilat, pieni kirjasto, vehreä patio ja kattoterassi. Koko talo on varattu kurssilaisten käyttöön. Ilmainen wifi-yhteys. Katso valokuvia tästä.

Kurssimaksu

Kurssimaksu sisältää opetuksen, majoituksen, kurssimateriaalin, vapaa-ajan ohjelman sekä kaksi retkeä. Hinta on kiinteä saapumis- tai lähtöpäivästäsi riippumatta. Se ei sisällä lentoja, kuljetusta Dakarista eikä aterioita.

Kurssin kokonaishinta majoitusvaihtoehdon mukaan:

 

Siki                      1 hh 900 €, 2 hh 700 €

Ô Sésame             1 hh 750 €, 2 hh 550 €

Waaw                   1 hh 650 €, 2 hh 450 €

Kurssi ilman majoitusta       350 €

Miten pääset Saint-Louis'hin?

Lentomatkan Suomesta Senegalin pääkaupunkiin Dakariin varaat itse. Edullisimmat lennot löydät hakukoneen avulla, esim. www.skyscanner.net. Miltei kaikki lennot saapuvat Dakariin illalla ja lähtevät sieltä illalla tai yöllä. Jotta ehtisit osallistua kurssille, sinun tulee käytännössä saapua Senegaliin viimeistään 2.1. ja viettää yksi yö Dakarissa.

Huom.! Varaa aikaisintaan illalla 15.1. tai aamuyöstä 16.1. lähtevä paluulento.

 

Dakarista Saint-Louis'hin pääset joko jaetulla 7 hengen taksilla Gare Routier Pikine-nimiseltä bussi/taksiasemalta (hinta yht. n. 20 euroa, matkan kokonaiskesto paikalliskuljetuksineen 5-7 tuntia) tai sitten Waaw'n omalla, tasokkaammalla 

kuljetuksella, ks. alla.

Dakarin majoitus- ja kuljetuspaketti

Dakarin majoitus ja kuljetukset eivät sisälly kurssimaksuun. Voimme varata sinulle yksinkertaisen hostellityyppisen majoituksen (sis. aamupalan) Dakarissa 2.-3.1 väliseksi yöksi. Hotellin työntekijä/edustaja voi tulla kentälle vastaan. Waaw'n oma yhteiskuljetus ovelta ovelle (n. 4,5 h) suoraan Saint-Louis'hin järjestetään kurssilaisille aamulla 3.1. ja takaisin Dakarin lentokentälle 15.1. Majoitus- ja kuljetuspaketin hinta on 70 € jaetussa 2h huoneessa, 80 € 1 h huoneessa. Huom! Muutokset mahdollisia.

Muut kulut

Ateriat eivät sisälly kurssin hintaan. Kurssipaikan lähellä on lukuisia ravintoloita, joista saa hyvän senegalilaisen aterian alkaen 2 000 fcfa/3 €. Paremmissa ravintoloissa hinta on 5 000-6 000 fcfa/8-10 €. Jos syöt ulkona, varaa 150-200 euroa ruokakuluihin. Jos kokkaat välillä itsekin, pärjäät vähemmällä.

Muuta matkainfoa 

Suomalaiset eivät enää tarvitse viisumia Senegaliin. Rokotukset: hepatiitti, jäykkäkouristus, mahd. myös lavantauti. Malarianestolääkitys suositeltava. Jos haluat matkustella muualla Senegalissa neuvomme sinua mielellämme.

Ilmoittautuminen ja lisätietoja

Täytä ilmoittautumislomake ja lähetä se kurssisuunnittelija Staffan Martikaiselle osoitteeseen info(at)waawsenegal.org.

 

Tämän jälkeen jälkeen pyydämme sinulta ilmoittautumismaksun 150 €. Kyseinen summa vähennetään lopullisesta kurssimaksusta.

 

Voit ottaa meihin yhteyttä, jos sinulla on mitä tahansa kurssiin liittyvää kysyttävää.

 

 

Bienvenue à Saint-Louis !

Miksi opiskella ranskaa Senegalissa?

Mitä yhteistä on Youssou N'Dourilla ja Serge Gainsbourgilla? Molemmat laulavat ranskaksi, vaikka he ovat kotoisin eri puolilta maailmaa, Afrikasta ja Euroopasta. Ranskaa puhutaan Ranskan ohella 75:ssä eri maassa (Organisation Internationale de la francophonie). Jos sinua kiinnostaa muut ranskankieliset maat kuin Ranska, Senegal on sinulle sopiva vaihtoehto.

 

Saint-Louis oli koko Länsi-Afrikan ranskalaisten siirtomaiden ensimmäinen tukikohta Senegalissa. Ranskalaiset perustivat Saint-Louis'n vuonna 1659. Senegal oli Ranskan siirtomaa vuoteen 1960 saakka. Kolonialismin jäljet näkyvät Saint-Louis'ssa niin arkkitehtuurissa  kuin ranskan kielessä, joka on edelleen Senegalin virallinen kieli.

Senegalissa ärrät sorahtavat "suomalaisittain" ja kielen ymmärtäminen on muutenkin helpompaa siellä kuin Ranskassa. Kieli ja senegalilainen kulttuuri elävät tässä hetkessä. Senegalilaiset 

kanssakäymistavat edesauttavat kielen oppimista: toisin kuin Euroopassa, paikalliset kommunikoivat mielellään ulkomaalaisen kanssa, ja heikommallakin ranskan kielen taidolla tulet hyvin toimeen.

Intensiivisellä kurssilla saat parasta vastinetta rahallesi ja ajallesi. Ranskan kielikurssi pitää sisällään myös majoituksen pittoreskissa ja rauhallisessa Saint-Louis'n kaupungissa. Saint-Louis'ssa kaikki on lähellä, toisin kuin ruuhkaisessa Dakarissa. Toisaalta kaupungissa on paljon kulttuuritapahtumia, jotka pitävät sinut kiireisenä. Waaw-keskus on aivan Saint-Louis'n viehättävän saaren keskellä ja kaupat ja ravintolat ovat aivan nurkan takana.

 

Waaw

Waaw on riippumaton suomalais-senegalilainen taiteilijaresidenssi, joka aloitti toimintansa vuonna 2012. Lähempiä tietoja Waaw'sta löydät täältä.

Oppijoita ja opettajia

"Aikamme Saint-Louisissa oli ainutlaatuinen kokemus. Tulomatkalla tunteet olivat hämmennystä ja ihmettelyäkin, tuntui, että me saatiin niin paljon enemmän kuin pelkkä kielikurssi.

 

Meillä oli opettaja, joka on sekä opettajana että ihmisenä ainutlaatuinen. Alusta asti hän osasi lukea meitä, opetuksessaan hän kulki meidän rinnalla. Opiskelu oli vuorovaikutteista, hyvin paljon keskustelua aiheista, jotka kiinnosti meitä kaikkia. Myös kielioppia ja kielen rakenteita, hän on ammattilainen."

 

Pirkko (osallistui kurssille tammikuussa 2014)

Turvallinen matkailumaa

 

Senegalissa matkailijoihin ei kohdistu erityisiä uhkia. Waaw-keskus on kolmen vuoden ajan ottanut vastaan 120 kansainvälistä vierasta, pääosin Euroopasta ja Pohjois-Amerikasta, ilman sen kummempia terveys- tai turvallisuus-ongelmia.

 

Maasta ei löydy ebolaa eikä muita vakavia kulkutauteja. Malaria esiintyy, erityisesti sadekautena, mutta sairaus vaatii harvoin sairaalahoitoa. Aikuisväestön tavallisin kuolinsyy on diabetes sekä sydän- ja verisuonisairaudet.

 

Senegalilaiset mainitsevat usein vieraanvaraisuuden tyypillisenä paikallisena kulttuuripiirteenä, ja vieras tunteekin itsensä tervetulleeksi. Ei ole mikään sattuma, että Saint-Louis'ssa asuu vaikituisesti yli 600 Ranskan kansalaista.

 

Muslimit (yli 90 % väestöstä) elävät Senegalissa sulassa sovussa kristittyjen ja perinteisiä uskontoja harjoittavien kanssa. Saint-Louis'ssa on kaksi katolilaista kirkkoa, protestanttinen vapaakirkko sekä pieni luterilainen seurakunta. Vapaamieliset suufi-veljeskunnat mouridit ja tidjanit dominoivat Senegalin islamia, eikä ääri-islamilaisuudelle ole annettu tilaa. Naiset näkyvät kaupunkikuvassa ja osallistuvat työelämään ja politiikkaan (50 % kansanedustajista on naisia). Tyttöjen koulutukseen on panostettu viime vuosikymmeninä.

 

Senegal ei ole koskaan ollut terroristien kohteena: ei pommeja, ei kaappauksia. Syyriaan taistelemaan lähteneitä ei ole tiedossa.

 

Senegalissa väkivaltarikokset ja ryöstöt ovat harvinaisia. Taskuvarkaita kannattaa varoa tietyissä paikoissa, mutta voit periaatteessa liikkua jalan kaikkialla, varsinkin Saint-Louis'ssa.